Каква услуга търсите?

С нас можете да построите къщата или вилата, за която мечтаете!
В момента изграждаме комплекса Вили Сънсет! Вижте го ...
Харесва ли ви тази къща? Вижте нашия нов проект за планински вили!
Начало Зелени сгради Пасивни къщи и сгради

Пасивни къщи и сгради

Изграждане на пасивни къщи и сгради

Пасивни къщи и пасивни сгради са онези сгради, чиито вътрешни пространства могат да се отопляват и охлаждат без действието на активна отоплителна или охладителна система. Сградата сама се отоплява и охлажда, затова се нарича ”пасивна”.

Изграждането на пасивна сграда е в известна степен по-скъпо от стандартното строителство, но в дългосрочен план с подобна сграда се изплаща първоначалната инвестиция, защото се пести от енергия за нейното отопляване и охлаждане.

Счита се, че пасивната къща изразходва около 4 пъти по-малко енергия от една обикновена къща.

Когато разходите за проектиране, строителство, инсталация на специфичното оборудване и разходите за отопление, охлаждане, вентилация и топла вода, както и разходите за захранване на електрическите уреди на една пасивна къща за 15 години са по-малки от същите тези разходи, които се правят за новопостроена обикновена къща, тогава се счита, че пасивната къща е стойностно ефективна.

Принципът на отопление и охлаждане на пасивните сгради се изгражда на базата на въздушни тръби, по които се вкарва свеж въздух отвън. Докато минава през тръбите, въздухът се затопля или охлажда, така че навлиза в помещенията с желаната температура.

Най-често се изгражда система, която вкарва свежия въздух през отвори с жалузи, разположени близо до тавана. Движението на въздуха е бавно, а високото разположение на въздушните отвори премахва възможността за създаване на въздушно течение, което би могло да простуди обитателите или да им създаде дискомфорт.

Пасивните къщи и сгради имат прозорци както всички обикновени домове и сгради, но е препоръчително прозорците да се отварят само при необходимост, за да не се нарушава микроклимата в помещенията. Принципно, системата за охлаждане и затопляне винаги доставя свеж въздух, който единствено се филтрира, за да се премахнат частиците прах и полени, които се съдържат в околната среда.

От тази гледна точка пасивните къщи са особено подходящи за хора с дихателни проблеми, астма и алергии. В помещенията се създава по-чиста атмосфера без външен прах, замърсяване и полени (прашец от растения).

В много студени дни, когато не може да се спи дори на леко отворен прозорец, обитателите на обикновените жилища често се събуждат с главоболие поради липса на кислород в помещенията.
Тогава се забелязва другото предимство на пасивните домове - в тях през цялата нощ в помещенията се доставя чист затоплен въздух, а на сутринта обитателите се събуждат отпочинали и свежи.

Веднъж годишно трябва да се сменят филтрите за въздуха, което не е сложно и може да се направи от самите обитатели.

За да бъдат едни дом или сграда пасивни, при изграждането им се спазват много правила и изисквания за изолазия. На практика, всички елементи на сградата се изолират, както и връзките между тях. Прозорците задължително са трикамерни, а средното стъкло е нискоемисийно. Изолират се стените, подовете и таваните. Най-често, след монтажа на изолациите, дебелината на стените достига и надхвърля 30 см, за да се изпълни стандарта за топлопреминаване - по-малко от 0,15 W/m2. Вратите също са добре изолирани и уплътнени от всички страни.


При пасивните сгради годишният разход за отопление, охлаждане и вентилация не бива да надхвърлят сумарно стойността от 15 kWh/m2 жилищна(обитаема) площ.

От друга страна, сумата от разходи на енергия за отопление, топла вода и работа на електроуреди не трябва да надхвърля 120 kWh/m2 годишно.

Само при изпълнение на всички тези изброени по-нагоре условия една къща или сграда могат да бъдат класифицирани като пасивни.
Зелени сгради

Сглобяеми къщи

Проектиране, изработка и монтаж на сглобяеми енергоефективни и екологично чисти вили, чалети и къщи
Сглобяемите къщи са особено популярни в Западна Европа и Северна Америка. Тяхното предимство е, че предлагат готови решения, като процесът на проектиране е предварително завършен и клиентът избира между готови варианти на сглобяема къща. Монтажът на този вид къщи е значително по-лесен и по-бърз, без да има нужда от технологични почивки между изграждането на отделните елементи. Сглобяемите къщи предлагат решение, в което всички видове изолации са направени предварително и са заложени в панелите на… Вижте още 

Запитване за оферта

Зелени сгради

Дървени къщи

Проектиране и изграждане на енергоефективни и екологично чисти дървени къщи
Дървените къщи се изграждат от предварително обработени дървени трупи с подходящ диаметър. Те се сглобяват по специална технология, така че дървото проявява най-силните си качества – изключително добра топло и шумо- изолация, здравина и добър естетически вид. Дървените къщи са екологично чисти и имат благотворно въздействие върху своите обитатели. При производството им не се замърсява околната среда. Ако искате да притежавате дървена къща по свой или по проект изработен от нас, обадете ни се!… Вижте още 

Запитване за оферта

Зелени сгради

Икономичен вариант на екологична къща

Изграждане на различни енергийно ефективни домове и сгради на достъпни цени
Нашите проучвания и досегашният ни опит показват, че съществуват доста успешни комбинирани конструкции от стоманобетон и сглобяеми елементи. При този вариант на строителство основите и първото ниво на къщата се изграждат от стоманобетон. За второто ниво и следващите етажи от къщата се прилага сглобяема конструкция, включително и сглобяема покривна конструкция. За прилагане на подобен вид комбинирана конструкция е необходимо да се направи цялостен конструктивен проект с прецизно изчисление на… Вижте още 

Запитване за оферта

Зелени сгради

Алтернативни източници за отопление - геотермални помпи

Отопление на сградите с алтернативни източници на енергия - геотермални помпи
Отоплението с алтернативни източници на енергия добива все по-голяма популярност през последните години. На пазара има много възможности за изграждане на системи за отопление и вентилация, с внедряването на които текущите разходи силно намаляват, а околната среда остава чиста и здравословна. Геотермалните помпи са друга алтернатива за отопление на сградите през зимата и за тяхното охлаждане през лятото. Топлинните помпи са най-удачни за сгради с целогодишно използване. Те биват два вида: Земни… Вижте още 

Запитване за оферта

Зелени сгради

Алтернативни източници за отопление - слънчеви колектори

Отопление на сградите с алтернативни източници на енергия - слънчеви колектори
На пазара има много възможности за изграждане на системи за отопление и вентилация, с внедряването на които текущите разходи силно намаляват, а околната среда остава чиста и здравословна. Слънчевите колектори са едни от най-популярните начини за отопление и осигуряване на топла вода в сградите. Те превръщат енергията на слънцето в топлинна енергия, която се използва в ежедневието. Първоначалната инвестиция при закупуването на слънчевите колектори е сравнително голяма, но тя се изплаща в… Вижте още 

Запитване за оферта